Introduction: Monopoly: Howest Edition Met RFID

Monopoly: Howest edition is een project die zich baseert op de originele Monopoly maar gebruik maakt van RFID kaarten in plaats van briefjes geld.

De belangrijkste sensor is dus de RFID reader. Het is de bedoeling om RFID kaarten in te lezen met de reader en door de verschillende ID’s per kaart wordt er een onderscheid gemaakt of het om een bankkaart, eigendomskaart, station, etc. gaat.

De dobbelsteen is een bakje die kan doorgegeven worden, namelijk de speler die aan de beurt is drukt op een knop en er komt op een 4 digit 7 segment display 2 random getallen tevoorschijn van één tot en met zes. Daarnaast staat er een LCD naast het bord om te zien welke speler welk saldo nog heeft.

Tot slot is er een website waar je een nieuw spel kan starten, daar geef je op wat de namen van de spelers zijn welke pionnen ze gebruiken en wat de groepsnaam is. Op de website kan het spelbord met de legende opgevraagd worden alsook de geschiedenis van het spel zelf.

Step 1: Getting Started!

In de bijlage vindt
je een excel bestand, BOM (bill of materials). Daar staan de materialen die je nodig hebt, waar je ze kan vinden en hoeveel ze kosten. Ook staat er in het bestand hoeveel het eigenlijke project ongeveer zal kosten.

Benodigdheden:

  • Raspberry pi 3
  • 4 digit 7 segment display
  • LCD (20x4)
  • Click RFID reader
  • Raspberry Pi Click Shield
  • Plexiglas 8mm (> 50cm op 50cm)
  • Jumper cables
  • Breadboard(s)
  • 4 x 10KΩ resistors
  • 8 x 220Ω resistors
  • sn74hc595n Shift Register

Step 2: Let's Start Wiring

Aan de hand van bovenstaande fritzing schema kunnen de verschillende componenten aan elkaar worden gehangen.

Opmerking: De Click RFID heeft 2 modes, namelijk SPI en UART.

Step 3: Laser Cutting!

Door middel van de lasercutter, plexiglas en een illustrator file kunnen we het plexiglas graveren en snijden.

Eerst en vooral zal de lasercutter graveren en daarna het spelbord uitsnijden. zie: resultaat.

Hetzelfde geldt voor de pionnen, namelijk dat de tekst eerst gegraveerd wordt en daarna worden de plaatjes 1 voor 1 uitgesneden.

Step 4: Programming

Het programmeren zelf gebeurt via Python (https://www.python.org/ )

Door midden van de python files en het fritzing schema zal de elektronica moeten zijn werk doen.

Step 5: Database

We maken gebruik van MySQL (https://www.mysql.com/) om een database te maken. In dit project wordt gebruik gemaakt van 5 tabellen, namelijk ‘spelers’, ‘eigendomskaarten’, ‘overige_kaarten’, ‘spelers_has_eigendomskaarten’ en ‘spelers_has_overige_kaarten’. Daarin worden alle gegevens opgeslagen van de kaarten (staat vast) en de spelers die het spel spelen (wordt na ieder spel gewist).

Step 6: Website!

In bijlage vindt je de wireframes van de website die ik gebruikt heb om de resultaten uit mijn database en dergelijke weer te geven.

Link naar GitHub: Monopoly