Introduction: Slayer Exciter
Deze instructable is een handleiding om een Slayer Exciter te bouwen. Dit is een elektrisch circuit waarmee uit een klein voltage gelijkstroom een groot voltage wisselstroom kan worden opgewekt. Deze wisselstroom zorgt voor een magnetisch en elektrisch veld bij de secundaire spoel, waarmee je een TL-buis kan laten branden.
WAARSCHUWING:
Het circuit kan grote voltages opwekken in de secundaire spoel. Hierom is het belangrijk om gelakt of geïsoleerd koperdraad te gebruiken. Sluit de batterij tijdens het bouwen niet aan, om te voorkomen dat je geëlektrocuteerd wordt! Dit circuit is ook niet geschikt voor mensen met pacemakers omdat de opgewekte velden de pacemaker kunnen verstoren.
Step 1: De Onderdelen Verzamelen
De Slayer Exciter is een vrij simpel elektrisch circuit, met maar vrij weinig elektrische onderdelen.
De onderdelenlijst is als volgt:
9V batterij
Batterijconnector
22 kΩ weerstand
Transistor (2N2222)
Gelakt/geïsoleerd koperdraad (0,5 mm diameter)
Dik geïsoleerd koperdraad (0,5/1 mm diameter)
Glaszekering (1A)
LED
PVC buizen (5 cm diameter en 6 cm diameter)
Breadboard
Condensator (3.3nF, 3000V)
TL-buis
Step 2: De Benodigde Gereedschappen
Voor het bouwen van dit circuit zijn de volgende gereedschappen nodig:
-Soldeerbout + soldeertin
-Spoel draaibank
-Zaag
-Lijmpistool
Step 3: Het Wikkelen Van De Spoelen
Om een goed werkend circuit te krijgen is het belangrijk je spoelen goed te wikkelen.
Om een goed versterkend effect te krijgen moet de ratio van de wikkelingen van de spoelen groot zijn. Voor dit circuit wordt een verhouding van 4 tegen 400 wikkelingen gebruikt, oftewel een versterking van 100x.
Om de primaire spoel te wikkelen wordt dik geïsoleerd koperdraad gebruikt. Zaag eerst van de PVC buis van 6 cm diameter een stuk van 5 cm af. Wikkel de koperdraad hier 4 keer omheen en zet de draad vast met lijm, duct-tape of door een gat te maken waar de draad in past.
Zaag vervolgens een stuk van de PVC buis van 5 cm diameter af met een lengte van 25 centimeter en maak aan de uiteinden gaten om de koperdraad doorheen te kunnen doen. Klem het PVC vervolgens in de draaibank en haal het koperdraad door 1 gat. Wikkel vervolgens netjes 400 windingen van het 0.5 mm diameter koperdraad rond de PVC buis en haal het koperdraad door het andere gat. Hierbij is het handig om de uiteinden van de spoel vast te zetten met tape, om te voorkomen dat de spoel weer los gaat.
Let bij het wikkelen van de spoelen op de oriëntatie van de spoelen: de primaire spoel moet in tegengestelde richting van de secundaire spoel gewikkeld worden.
Step 4: Het Bouwen Van De Opstelling
Nu de spoelen gewikkeld zijn, is het tijd om de schakeling in elkaar te zetten. Refereer hiervoor naar de schematische tekening van de opstelling. Sluit de onderdelen aan met behulp van geïsoleerd koperdraad. Gebruik hierbij het breadboard om de batterij, transistor en LED met het circuit te verbinden, zodat het geheel overzichtelijk blijft en er makkelijk veranderingen kunnen worden gemaakt. Let hierbij goed op de pinout van de transistor. De bolle kant is de base-kant, die verbonden moet worden met de secundaire spoel, de LED en de 22kΩ weerstand. Verbind de onderdelen door de draden aan elkaar te solderen. Isoleer vervolgens de open stukken draad met duct-tape of krimpkousjes, om te voorkomen dat er kortsluiting ontstaat of schokken te vermijden. Lijm de secundaire spoel vast aan de ondergrond met behulp van een lijmpistool om te voorkomen dat hij omvalt en stroomdraden kapot trekt.
Step 5: Het Testen
Nu de schakeling in elkaar zit, is het tijd om de opstelling te testen. Doe de 9V-batterij in de connector. Als het goed is, gaat nu de LED aan. Dit betekend dat de schakeling het doet. Als de LED niet brand is het verstandig om de transistor en de gesoldeerde plaatsen nog eens na te lopen.
Als de LED gaat branden, kan je kijken of de schakeling het doet door de TL-buis vlak bij de spoel te houden. Als het goed is gaat die nu branden, hoe dichter bij je hem bij de spoel houdt, hoe feller hij wordt.
Bedankt voor het lezen en succes met het bouwen!
Daan Bakker, Mats Steerneman en Lorena Hendrix, groep 35